Hvis du bliver sygemeldt fra dit arbejde eller A-kassen og dermed lider et indtægtstab, kan du være berettiget til at modtage sygedagpenge. Du kan læse om kravene nedenfor. Det er din arbejdsgiver, der skal ansøge om sygedagpenge. Det skyldes, at du som funktionær har ret til løn under sygdom.
Læs mere om sygdom og fravær
Hvis du bliver syg, mens du modtager dagpenge eller arbejdsmarkedsydelse fra Lederne Spring, så er det første, du skal gøre, at registrere din sygemelding på jobnet.dk. Så får vi automatisk besked om din sygemelding.
Log på jobnet.dkLæs mere om sygdom og dagpenge
Sygedagpenge kan ydes til:
- Lønmodtagere,
- Selvstændige erhvervsdrivende,
- Ledige med ret til arbejdsløshedsunderstøttelse,
- Personer, der har pådraget sig en arbejdsskade, som er omfattet af lov om arbejdsskadesikring eller lov om sikring mod følger af arbejdsskader.
Betingelser for at få sygedagpenge
For at opnå retten til sygedagpenge er det blandt andet et krav, at du er uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. Din ret til sygedagpenge er også betinget af et krav om beskæftigelse. Et af følgende punkter skal derfor være opfyldt:
- Du skal have været tilknyttet arbejdsmarkedet uafbrudt i de sidste 26 uger, før du blev syg, og i denne periode have været beskæftiget i mindst 240 timer og ikke være berettiget til sygedagpenge fra arbejdsgiver for perioden.
- Hvis uarbejdsdygtigheden ikke var indtrådt, ville du have været berettiget til dagpenge fra a-kassen eller en ydelse, der træder i stedet for,
- Du skal inden for den sidste måned have afsluttet en erhvervsmæssig uddannelse af minimum 18 måneders varighed
- Du er elev i en lønnet praktik i forbindelse med en uddannelse, der er reguleret ved eller i henhold til lov.
- Du er ansat i et fleksjob.
Så lang tid kan du få sygedagpenge
Du kan som hovedregel modtage sygedagpenge i 22 uger. Det er sygedagpengelovens varighedsbegrænsning. Hvis du herefter ikke kan få forlænget dine sygedagpenge i henhold til den gældende lovgivning, vil du overgå til jobafklaringsforløb og hermed ressourceforløbsydelse. Dette jobafklaringsforløb kan vare fra et år og op til fem år, og ydelsens størrelse svarer til kontanthjælp. Denne ydelse er ikke afhængig af din formue eller din ægtefælles eller samlevers indtægt.
Sygedagpenge refunderet til din arbejdsgiver
Sygedagpengeloven giver en arbejdsgiver mulighed for at få refunderet sine udgifter til sygedagpenge fra første sygedag, hvis arbejdsgiveren har en medarbejder ansat, som har en forøget risiko for sygdom grundet en langvarig eller kronisk sygdom. Det er samtidig en betingelse, at en læge skønner, at medarbejderen vil få et fravær på minimum ti fraværsdage på et år for denne lidelse. Denne ordning betegnes som en § 56-aftale.
Hvis din bopælskommune vurderer, at du er berettiget til denne aftale, skal du indgå den skriftligt med kommunen. Aftalen gælder for to år ad gangen, og det er vigtigt, at du er opmærksom på, at aftalen kun omfatter den lidelse, som er anført på blanketten.
Hvis din sygedagpengeperiode ophører
Det er vores erfaring, at mange mennesker oplever, at kommunen vurderer, at de ikke længere er berettiget til sygedagpenge, når de når varighedsbegrænsningen. I stedet henvises de til at få ressourceforløbsydelse eller søge kontanthjælp.
Men før kommunen kan stoppe udbetalingen af dine sygedagpenge, skal kommunen have undersøgt mulighederne for forlængelse. Herefter træffer kommunen en skriftlig afgørelse. Du har mulighed for at klage over afgørelsen til kommunen. Kommunen skal have din klage senest fire uger efter du har modtaget afgørelsen. Fastholder kommunen deres afgørelse, sender den din klage videre til Ankestyrelsen.
Hvis du skal søge om kontanthjælp, skal du kontakte dit jobcenter. Du skal være opmærksom på, at du ikke kan modtage kontanthjælp, hvis din private formue overstiger 10.000 kr. (20.000 kr., hvis du er gift).
Hvis du har brug for vejledning om lovgivningen for kontanthjælp, er du velkommen til at kontakte vores socialrådgiver.
Ferie og sygedagpenge
Du kan som udgangspunkt ikke afholde din ferie, når du er sygemeldt, men du kan tage ophold i et EU/EØS-land og få dine sygedagpenge med dig. Inden du tager af sted, skal du dog altid have fået godkendelse fra din sagsbehandler i kommunen, da kommunen skal sikre sig, at du ikke forhaler din helbredelse ved for eksempel at aflyse planlagte operationer, behandlinger eller kommende samtaler på kommunen.
Du kan også forhøre dig hos din sagsbehandler om, hvorvidt du kan raskmelde dig til din ferie og herefter sygemelde dig igen efter ferien. Dette skal du altid gøre ved en rejse til lande uden for EU/EØS.
Begge muligheder beror på en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde. Du skal derfor være opmærksom på, at kommunen godt kan vurdere, at de ikke vil genoptage dine sygedagpenge, efter din ferie er slut. Det kan for eksempel skyldes, at kommunen vurderer, at du er tæt på en raskmelding og ikke længere er berettiget til sygedagpenge.