Har du barn syg?

Har dit barn fået skoldkopper? Eller opsnappet en god gammeldags influenza eller forkølelse? Her er 6 regler du skal kende, når du har barn syg.

03. maj 2023

Mange børnefamilier er for tiden ekstra udfordret med børn, der hoster, har feber og snottede næser. Det betyder, at mange forældre må blive hjemme fra arbejde for at passe deres syge børn.

Men hvad er egentlig reglerne, hvis du har barn syg? Det får du her et overblik over med hjælp fra Ledernes Pro's juridiske afdeling. Bliv klog på de gængse regler, når dit barn bliver ramt af sygdom.

Har du barn syg?

1. Hvilke rettigheder har du, hvis dit barn bliver ramt af sygdom?
Bliver dit barn syg eller er ude for en ulykke, har du ret til at holde fri fra arbejdet, hvis din tilstedeværelse er såkaldt "tvingende nødvendig". Om du får løn under fraværet, afhænger af din overenskomst eller individuelle kontrakt. Dog har de fleste arbejdstagere – både ledere og medarbejdere – som minimum mulighed for at holde barnets første sygedag med løn og for manges vedkommende også barnets anden sygedag med løn.

Hvis du for eksempel er dækket af AC-overenskomsten på det kommunale område, har du mulighed for at holde fri med løn på barnets 1. og 2. sygedag. Samme vilkår gælder også på mange private arbejdspladser. 

2. Tæller det som barnets første sygedag, hvis barnet bliver ringet hjem fra skole eller institution om eftermiddagen?
Som udgangspunkt er barnets første sygedag den dag, hvor sygdommen starter. På nogle arbejdspladser kan det dog være aftalt, at det først er den efterfølgende dag, der tæller som barnets første sygedag, hvis dit barn er blevet ringet hjem ud på eftermiddagen. Bliver dit barn syg igen efter kort tid, starter en ny sygdomsperiode med en ny første sygedag.

3. Er der en grænse for, hvor mange barnets sygedage du kan holde på et år?
Der er der ingen begrænsninger for, hvor mange barnets sygedage du må holde. Men hvis din arbejdsgiver kan bevise, at du misbruger ordningen – for eksempel hvis det viser sig, at den anden forælder også har været hjemme – kan du miste adgangen til fraværet. Afhængig af omstændighederne kan det ende ud i ansættelsesretlige sanktioner.

4. Må du også holde fri med løn, hvis dit syge barn er i teenagealderen?
Aldersgrænsen for barn syg afhænger af overenskomsten eller den individuelle aftale. Den ligger typisk et sted mellem 14 og 18 år. Det kan være en god idé at undersøge, hvilke vilkår der er gældende for dig, når du har barn syg. Det er ikke kun alderen, der afgør, om du kan blive hjemme med dit syge barn. Det afhænger også af, hvor sygt dit barn er, og dermed om barnet har brug for pasning under sin sygdom.

5. Hvem kan tage børns sygedage?
Først og fremmest skal barnet have såkaldt ’ophold’ dig – det vil sige bo hos dig fast eller periodevis. Det behøver altså ikke være barnets biologiske forældre, men kan også være adoptivforældre, stedforældre eller andre personer, der bor sammen med barnet.

6. Hvis dit barn er syg i længere tid
Der er forskellige muligheder for fravær ved barn syg, hvis dit barn fx skal indlægges på hospitalet eller bliver alvorligt syg. Du kan læse mere om reglerne på vores hjemmeside eller kontakte os for rådgivning.

Kend dine muligheder for fravær, hvis dit barn er syg i længere tid

Husk, at du som medlem af Lederne Pro altid kan få rådgivning af vores juridiske eksperter